Kupujete nepremičnino? Naj vam prihranimo vaš čas in stres!

Nakup nepremičnine je, predvsem ko to delamo prvič, precej stresen postopek, še posebej, če niste vešči dela z dokumentacijo.

Predlagamo vam, da se tega lotite z zanesljivim in strokovno usposobljenim nepremičninskim posrednikom, ki bo poskrbel, da se boste lahko zadovoljni, srečni in umirjeni vselili v svoj nov sanjski dom (ali poslovni prostor). 

 

V nadaljevanju je opisanih nekaj osnovnih korakov nakupa nepremičnine. Lahko vzamete v roke svinčnik in papir, ter si zapisujete ključna dejstva, katera boste spoznali, če boste sledili spodnjim točkam, ki vas lahko vodijo pri nakupu. 

 

Odločitev

Ko se odločite, da boste nepremičnino kupili, se tega procesa lotite takoj, ne odlašajte. V roke vzemite svinčnik in papir in si začnite zapisovati. Vsak proces je lažji, če ga natančno načrtujemo.

 

Natančno določite, kaj želite kupiti

Ključno pri nakupu je, da se najprej natančno odločite, kaj točno želite kupiti. Težko je namreč iskati, ko še sami ne veste, kaj bi kupili. Na tak način zapravite ogromno dragocenega časa, pa se tega sploh ne zavedate.

Nekaj ključnih vprašanj, ki si jih morate tu postaviti:

  • Kaj želim kupiti, stanovanje ali hišo?
  • Kakšna naj bo velikost, katere prostore vse potrebujem, koliko sob, kopalnic, WC-jev, delovno sobo, garažo, travnik, balkon, .... – upoštevajte velikost vaše družine, kdo vse bo skupaj z vami stanoval, starost in potrebe
  • Lokacija nepremičnine, v mestu, na obrobju, na podeželju?
  • Če se v službo vozite, kako daleč ste se še pripravljeni voziti?
  • V kakšnem stanju naj bo nepremičnina, obnovljena ali v prvotnem stanju?
  • Sem se pripravljen ukvarjati z obnovo in za kakšno ceno (upoštevajte tudi čas, ki ga zato potrebujete poleg sredstev)
  • Kakšen je moj cenovni rang, ki si ga še lahko privoščim?
  • ...

 

Lotite se iskanja nepremičnine

Večina ljudi se iskanja nepremičnin loti preko oglaševalskih portalov. A kmalu ugotovijo, da to ni najbolj učinkovito. Najhitrejši način iskanja ustreznih nepremičnin je, da stopite v stik z izbranim nepremičninskim posrednikom, ki bo za vas, v skladu z vašimi željami in zmožnostmi našel nabor ustreznih nepremičnin. 

 

Svojemu nepremičninskemu posredniku zaupajte vaše želje

Nepremičninski posrednik naj postane vaša oporna točka, saj je usposobljen za to, da vas z vprašanji vodi in vam pomaga oblikovati natančna pričakovanja. Jasno mu opišite svoje želje. Navedite eno ali dve ključni sestavini, ki jih vaša nepremičnina mora imeti. 

 

S svojim nepremičninskim posrednikom podpišite pogodbo o posredovanju

Na ta način vi svojega nepremičninskega posrednika zavežete, da dela za vas,  obenem pa mu tako tudi dokažete, da s svojim nakupom mislite resno ter da cenite njegovo pomoč. 

Na koncu procesa boste zagotovo ugotovili, da ste zaradi ustrezne strokovne pomoči prihranili veliko časa, se izognili stresu in nepotrebnim situacijam. Veliko naših kupcev pa ugotovi tudi to, da so s sodelovanjem z ustreznim strokovnjakom prihranili, saj jih je zaščitil pred nepotrebnimi stroški ali pred tem, da bi ponudili previsoko nakupno ceno.

 

Oglejte si izbor najprimernejših nepremičnin

Nepremičninski posrednik vam bo pripravil izbor nepremičnin, ki ustrezajo vašim željam, in vam jih posredoval na dogovorjen način. Morda se boste dogovorili, da nepremičnine skupaj pregledate in se pogovorite o prednostih in pomanjkljivostih. Morda pa se boste odločili in sami izbrali vam najljubše, ter se svojim nepremičninskim posrednikom dogovorili, da vam organizira termine za ogled.

Obstaja tudi možnost, da vam ponudba, ki je na trgu dosegljiva v času vašega procesa nakupa, ne bo ustrezala. V tem primeru se boste še enkrat pogovorili o osnovnih kriterijih za iskanje in vaš nepremičninski posrednik vam bo pripravil nov izbor.

 

Ogled izbranih nepremičnin

Vaš nepremičninski posrednik vam bo svetoval, kako najbolje izkoristiti ogled. Na kaj morate biti pozorni. Svetujemo vam, da na ogledu poleg vizuelnosti opazujete tudi svoje občutke. Ogledov bo najverjetneje več, dokler nekje ne  boste začutili, da se počutite kot doma.

 

Oddajte ponudbo

Nepremičninski posrednik vam bo pomagal pripraviti ponudbo za prodajalca in mu jo tudi posredoval. Na vašo željo bo vodil pogajalski proces z namenom, da za vas doseže najboljšo ceno. 

Predlagamo, da v primeru nepremičnin, za katere je velik interes, oddate zavezujočo ponudbo, ki vam bo zagotovila večjo možnost dejanskega nakupa.

O tem postopku vas bo natančno poučil in vam pri tem pomagal vaš nepremičninski posrednik.

 

Zaključite pogajanja in sklenite dogovor

Ko bo ponudba sprejeta, bo določena nakupna/prodajna cena ter način plačila, se boste z nepremičninskim agentom dogovorili za način izvajanja pravnega postopka.

 

Priprava osnutka pogodbe

V naši nepremičninski agenciji sodelujemo s priznanim odvetnikom, ki je specializiran za nepremičninske pravne posle in davčno svetovanje. Pripravil bo osnutek kupoprodajne pogodbe, ki se v primeru nakupa s hipotekarnim kreditom uskladi tudi s pravno službo izbrane banke.

 

Usklajena pogodba in nadaljnji postopki

Po podpisu kupoprodajne pogodbe vseh pogodbenih strank na strani prodajalca in kupca, nepremičninski posrednik poskrbi, da pripravi vso potrebno dokumentacijo za davčno službo. Običajno se ob podpisu pogodbe plača tudi ara.

 

Kaj vse potrebujem za davčno službo?

Z ustreznim pooblastilom ves proces na davčni službi vodi vaš nepremičninski posrednik in vam ni potrebno skrbeti, če je vse pravilno oddano.

Potrebno je oddati dokumentacijo za odmero DPN, po potrebi pa tudi za odmero kapitalskega dobička pri prodaji nepremičnin. Tu vam lahko nepremičninski posrednik z ustreznim svetovanjem in izkušnjami prihrani veliko časa in denarja.

Ko je DPN odmerjen in plačan, dobimo pogodbo z davčne službe in jo lahko overimo pri notarju (če ni bila že prej pripravljena v notarskem zapisu). Tako overjena pogodba je osnova za dokončno plačilo nepremičnine.

 

Dokončno plačilo kupnine

Če se nepremičnina plačuje v dveh ali več obrokih, nepremičninski posrednik v skladu s pogodbo poskrbi za nadzor nad celotno transakcijo kupca/ev  nepremičnine. Overjeno pogodbo hrani notar (če se pogodbene stranke tako dogovorijo ali pa jo hranimo v nepremičninski agenciji. V primerih, ko gre za hipotekarni kredit, poskrbimo, da pravočasno dostavimo pogodbo k notarju na narok.

 

Primopredaja nepremičnine

Po celotnem plačilu kupnine nepremičninski posrednik pripravi primopredajni zapisnik in skupaj z vami izpelje prevzem nepremičnine. Ob primopredaji skupaj preverimo, ali je stanje vašega novega doma skladno s pogodbo in dogovorom, popišemo komunalne priključke (elektrika, plin, voda …) ter evidenco števcev. V naši nepremičninski agenciji tudi poskrbimo, da se plačilo stroškov nepremičnine prenese na nove lastnike (npr. elektrika, voda, komunalni stroški, upravnik, ogrevanje ipd.…).

 

Predlagamo vam, da nas pokličete in nam poveste, kaj bi želeli kupiti!

 

ZAUPAJTE NAM KAJ ŽELITE KUPITI!